jag är arg arg arg

13469-98


Detta är väl en trevlig cell, om man jämför med Guantanamo basens X-ray celler....

Guantánamo eller Gitmo är ett fångläger för fångar misstänkta för kopplingar till Al-qaida. Det hålls inga rättegångar mot fångarna. USA har besvarat kritiken från omvärlden med "Vi följer i stort sätt Genevekonventionen" Kan någon förklara för mig vad " I stort sätt" innebär?

Även om nu fångarna är sk "Terrorister" är de fortfarande människor och skall behandlas därefter.

Sedan de gamla grekerna har domstolar följt principen : Att du är oskyldig tills en Oberoende domstol har bevisat motsatsen"
Detta gäller inte för fångarna i de oranga fångkläderna i x-ray cellerna. För de är terrorister, mördare och mycket farliga personer, de delar inte "våra" värderingar.

Nu skall jag berätta om vad ordet Koncentrationsläger betyder....enligt NE. Så här står det:
Koncentrationsläger är ett interneringsläger för civilpersoner ofta politiska fångar. Ordet uppfanns vid förra sekelskiftet för de brittiska läger som upprättades under Boerkriget 1899-1902.
Koncentrationsläger bygger på en genomtänkt destruktiv strategi. de verkar som ett instrument för att bryta ner de fängslade fysiskt och mentalt genom ex slavarbete, grymma bestraffningar, olidliga levnadsförhållanden och godtycke....

"hur stor moralisk rätt har demokratin att bryta mot just demokratiska grunder i kampen mot antidemokratiska element som ex terrorister!"

Jag är arg. Ledsen. Men mest av allt är jag nog rädd.

I vår kommer jag spela en pjäs om Sophie Scholl. I oranga fångkläder....

Ibland är steget ovanligt kort mellan saga och sanning. Än mindre blir steget om sagan bygger på en sanning.USA:s president lär ha sagt när han startade sitt krig mot ”terroristerna” i Afghanistan att det var Gud som gett honom det uppdraget. Bertolt Brechts pjäs ”Tredje rikets fruktan och elände” en saga som bygger på en sanning börjar med orden: ”På det femte året fick vi höra att han, som säger sig vara sänd av Gud var färdig att starta sitt krig…” Ibland blir sanningen otäckt likt sagan som bygger på en sanning 

Kommentera här: