Dagens musiktips

13469-71


Min nya mission är att ge förslag på vackra, och till viss del lätta klassiska musikstycken för den nyfikne som vill lära sig mer om klassisk musik. "Elvira madigan-Temat" och dylika stycken kommer inte att tas upp här....dem vet ni ju redan om.

Snacka om att ha stora krav på sig som liten. När Beethovens pappa upptäckte att hans son var duktig på det där med noter fick sonen omedelbart lägga de allmäna studierna åt sidan. Här skulle det tragglas noter, musiklära. Fadern som var en fd tenorsångare nu gravt alkoholiserad ville lansera sin son som den nye Mozart. Prestationsångest? Beethoven blev så klart både tvär och reserverad som vuxen. Någon social träning fick han nog aldrig. När han var trettio började han höra illa och som vi alla vet blev kompositörern stendöv så småningom men fortsatte ändå med det han var bäst på Musik.

Beethovens violinkonsert som är dagens musiktips spelas kanske inte lika ofta som Mendelsohns och Mozarts violinkonserter. Och det är synd. Beethovens konsert är en skimrande liten pärla av pärlemor. Bara sättet att börja en konsert på. 4 mjuka pukslag, liksom lite trevande sätter i gång konserten. första satsen är lång 25 minuter +/- någon minut beroende på solisten och dirigenten.


Beställaren av verket var sent ute så Beethoven som i vanliga fall brukade ta god tid på sig fick bråttom. Bara några timmar innan uruppförandet var konserten klar.  Men verket väckte inget större intresse vid uruppförandet (vilket är konstigt eftersom håren på armarna reser sig av dessa toner) Solisten tog till knepet att spela ett annat stycke MELLAN satserna. På en violin som han höll upp och ner. Sen glömdes verket bort. Samlade damm i någon låda. Taskigt värre kan man tycka.

Först 35 år senare ungefär återupptäcktes verket av en violonist och så steg konserten i aktning.
Verket tillhör en av de mest svårspelade kompositioner för violin. Och räknas i dag till ett av de viktigaste.
Så kan det gå.

Lyssna på första satsen...återkom här sedan och säg vad ni tycker. Jag hoppas att ni kommer att finna det lika vackert som jag. Och bara för att det är vackert är det inte tråkigt. Det är ett spännande stycke. Som att höra en berättelse, en saga på ett annat språk man inte riktigt förstår. Men man förstår känslan.


Här är en länk till en videoinspelning av första satsen. Kvalitén på musikbandet är kanske inte det bästa, men jag hoppas att den lockar er tillräckligt att införskaffa konserten på bibliotek eller i skivhandel. Trots svajet.
http://www.youtube.com/watch?v=2Z5a-tLV7IY&search=Beethoven%20violin

Kommentarer:

1 turmalin:

skriven

Yehudi Menuhin är BRA!

2 Luren:

skriven

Tack för länken, fin kille. Många övningar och mycket begåvning....

3 frktjatlund:

skriven

Nu fick jag lite vackert att lyssna på under arbetet. Tack för det!

Kommentera här: