Följ modet eller dö



Nya moderiktlinjer har kommit från maktens boning i Nordkoreas huvudstad Pyongyang, rapporterar tyska tidningen Der Spiegel.Den nordkoreanske diktatorn Kim Jong Il har beslutat att alla kvinnor som visar sig offentligt måste ha på sig kjol. Dessutom får armar och tår absolut inte vara nakna.
För män är det inte fullt lika strikt vad det gäller kläderna, men desto tuffare är det med håret. Pyongyang har efter noga övervägande beslutat att fem stycken manliga frisyrer ska tillåtas.

Frisyrerna får inte
vara kortare än en och inte längre än fem centimeter. Håret ska dessutom trimmas var femtonde dag.

Det finns dock
undantag; män äldre än 50 år får lov att låta håret växa till sju centimeter, men endast om denna extra hårväxt används till att släta över tunnhårighet.

För ett par
år sedan sände den statliga televisionen ett program i fem delar med titeln "Låt oss klippa håret i enlighet med den socialistiska livsstilen".

I programmet fick
nordkoreanerna se långhåriga slashasar trimmas till toppsocialister. Dessutom fick den vetgirige reda på att långt hår är ohälsosamt och påverkar intelligensnivån negativt.

Långhåriga personer smygfilmades
sedan runt om i Pyongyang. De fick lov att förklara sig inför rullande kamera.

För den som
får för sig att bryta mot klädkoderna väntar en mycket pinsam tillrättavisning av klädpolisen. De är särskilt på sin vakt under dessa varma sommardagar.

Den enda som
undantas de nya riktlinjerna är Kim Jong Il själv. Han kommer även i fortsättningen få behålla sitt vilt bakåtkammade hår och bära de tonade pilotbrillorna.

Kommentera här: