The Magic flute


Otydlig handling brukar vara signumet för Mozarts Trollflöjten. The Magic flute, Die Zauberflöte. Och visst storyn har sina logiska luckor. Men vad tusan det är ju opera. *Ler* Och då får sådant vara förlåtet. Däremot måste jag slå ett slag för den senaste filminspelningen av operan. Den som Kenneth Branagh har regisserat. Han placerar operan i första världskriget och går hem med det. ( Bara en sån sak!) och lyckas samtidigt behålla sagostämmningen. Karaktärerna är tydliga och där speciellt den olyckliga och bittra nattens drottning. Man tycker riktigt synd om henne och den enorma smärta hon bär på.
Budskapet är tydligt, visserligen inte nytt, att det är i krig som de oskyldiga människorna, som inte har med krig att göra som råkar värst illa ut.

Sen gillar jag hur han lyckas förvandla saker som: 
Den listiga draken - Senapsgas ( Så klart det är ju förstavärldskriget)                                                                                                                                

Munlåset-                   Gasmask

Kul små detaljer som fungerar ypperligt.

I bakgrunden syns också i en scen de båda två krigslägren spela fotboll med varandra- en historik blinkning åt en sann händelse som faktiskt ägde rum vid en jul vid några skyttegravar där fransmännen och tyskarna började spela fotboll och fira jul med varandra på julafton. Generalerna höll på att gå i taket när de fick höra om detta tilltag.)

Men jag tror att man har störst behållning av Kenneth Branaghs version om man sett en eller ett par tidigare uppsättningar av den här operan.

Sen går det inte att förneka. Att Mozarts opera Trollflöjten är liksom som det sig bör. Full av musikaliska juvelsmycken

Kommentera här: