3 Läs mer >>
13469-72

Från violin och en argsint kompositör går vi raskt över till klarinetten och en helt annan kompositör. En nordisk Mozart. Bernard Crusell född i Finska Nystad 1775,men sedan bosatt sedan fram till sin död  ooch verksam i Stockholm. (Han tjänstgjorde i Hovkapellet som förste klarnettist i 40 år) Crusell var inte bara musiker utan också kompositör. Tre klarinettkonserter skrev han. Man kan höra mycket av Mozart i dessa tre konserter. Klarinetten var fortfarande ett relativt nytt instrument under 1800-talet och fortfarande under utveckling. Crusells första klarinett skulle tydligen bara haft två fungerande klaffar. Snacka om utmaning för den musikaliska kreativiteten.

Dagens musiktpps blir således egentligen tre....
Clarinett concerto nr 1 in E-flat
Clarinett concerto nr 2 in F-minor
Clarinett concerto nr 3 n B-flat

Jag lovar det rockar om dessa konserter....

Till klubben för onödigt med roligt vetande
Crusell var den som först spelade Mozart klarinettkonsert för den svenska publiken...Det tackar vi för!!!
Crusell står också för de första svenska översättningarna av operorna Figaros bröllop (den med "Säg farväl lilla fjäril åt nöjen") Samt Barberaren i Sevilla. av Rossini.

Den dags musiktips

3 Läs mer >>

13469-71


Min nya mission är att ge förslag på vackra, och till viss del lätta klassiska musikstycken för den nyfikne som vill lära sig mer om klassisk musik. "Elvira madigan-Temat" och dylika stycken kommer inte att tas upp här....dem vet ni ju redan om.

Snacka om att ha stora krav på sig som liten. När Beethovens pappa upptäckte att hans son var duktig på det där med noter fick sonen omedelbart lägga de allmäna studierna åt sidan. Här skulle det tragglas noter, musiklära. Fadern som var en fd tenorsångare nu gravt alkoholiserad ville lansera sin son som den nye Mozart. Prestationsångest? Beethoven blev så klart både tvär och reserverad som vuxen. Någon social träning fick han nog aldrig. När han var trettio började han höra illa och som vi alla vet blev kompositörern stendöv så småningom men fortsatte ändå med det han var bäst på Musik.

Beethovens violinkonsert som är dagens musiktips spelas kanske inte lika ofta som Mendelsohns och Mozarts violinkonserter. Och det är synd. Beethovens konsert är en skimrande liten pärla av pärlemor. Bara sättet att börja en konsert på. 4 mjuka pukslag, liksom lite trevande sätter i gång konserten. första satsen är lång 25 minuter +/- någon minut beroende på solisten och dirigenten.


Beställaren av verket var sent ute så Beethoven som i vanliga fall brukade ta god tid på sig fick bråttom. Bara några timmar innan uruppförandet var konserten klar.  Men verket väckte inget större intresse vid uruppförandet (vilket är konstigt eftersom håren på armarna reser sig av dessa toner) Solisten tog till knepet att spela ett annat stycke MELLAN satserna. På en violin som han höll upp och ner. Sen glömdes verket bort. Samlade damm i någon låda. Taskigt värre kan man tycka.

Först 35 år senare ungefär återupptäcktes verket av en violonist och så steg konserten i aktning.
Verket tillhör en av de mest svårspelade kompositioner för violin. Och räknas i dag till ett av de viktigaste.
Så kan det gå.

Lyssna på första satsen...återkom här sedan och säg vad ni tycker. Jag hoppas att ni kommer att finna det lika vackert som jag. Och bara för att det är vackert är det inte tråkigt. Det är ett spännande stycke. Som att höra en berättelse, en saga på ett annat språk man inte riktigt förstår. Men man förstår känslan.


Här är en länk till en videoinspelning av första satsen. Kvalitén på musikbandet är kanske inte det bästa, men jag hoppas att den lockar er tillräckligt att införskaffa konserten på bibliotek eller i skivhandel. Trots svajet.
http://www.youtube.com/watch?v=2Z5a-tLV7IY&search=Beethoven%20violin

Dagens musiktips

0 Läs mer >>
Lite mozart....

http://www.youtube.com/watch?v=HZBE3fZlEFk&mode=related&search=Knabenchor

Mozart

1 Läs mer >>
13469-70


En nyckelpiga jag har i handen
och sen så kryper den upp för armen
sen så flyger den bort sin kos
och ladar på någon annans nos....

I dag var det stekhett ute. Hade det inte varit för den förmodligen analkande växthuseffetkten hade jag med större glädje tagit emot medelhavsvärmen...Nu är det med viss smolk i bägaren man ser den stigande termometern....

Det var en svår match att bada i dag. Det kryllade av talibannyckelpigor, som inget annat ville än att man skulle skya sig och meddetsamma gå hem igen. Jag är inte den som brukar få panik. Men när du efter 1 minuts sittande på en handduk kan räkna över 30 nyckelpigor som landat på din kropp är känslan av panik inte längre än ett kvarter bort....De fanns i tusentals....jag lovar. tror ni  mig inte läs här:

http://sydsvenskan.se/malmo/article174673.ece

Och det är ändå få nyckeligor på de bilderna mot vad det var när jag var där.

En nyckelpiga jag har...

0 Läs mer >>
Mozart är alltid Mozart...sedan blir man enbart lycklig av att höra sådana här underbarn. Killen som spelar heter Kristian Cvetkovic. Han är 14 år gammal här. Han började spela när han avr drygt 5 år. Det han lärde sig på sex veckor eller nått sådant brukar vanligtvis ta 3 år. På denna videolänk spelar han Mozarts pianokonsert nr 20 1:a satsen. Visst vill man höra mer av denne magiker på piano.
http://www.youtube.com/watch?v=gfriY1o07rU&search=mozart

Magiker

7 Läs mer >>
13469-69

Bilden härovan är en av de vackraste affischerjag sett. Det är Skånes dansteater och Anders Mattson som tagit bilden. Jag satte upp affischen på jobbet en gång. Jag var entusiastik över den. Tyckte att den var rofylld och glädjefylld att se på. Jag visade den för en arbetskamrat. Jo visst är det en fin affisch. Men den är nog provocerande. Vad är det som är provocerande i den här bilden? Överhuvudtaget?

En provocerande bild

3 Läs mer >>
Jag har blivit faster. I Torsdags. Träffade det lilla pyret i dag. Och harmoniska familjen som min bror och hans fru blivit kallade på BB. Pyret sov från det jag kom till det jag gick. (11-13) I min famn.

Pyret

7 Läs mer >>
13469-68

Om Raul Wallenberg har man hört berättats om när jag var liten. Såg också  filmen "Godafton herr Wallenberg" när den kom och fick mer kunskap.
Sen kom Schindler, om honom fick jag kunskap om när Spielburgs film "Schindlers list" kom.
Förra sommaren liksom denna snubblade jag över en Italiensk mini TV-serie om en man vid namn Giorgio Perlacsca en italiensk snubbe som befanns sig i Ungern vid de stora deportationerna och slakten av judar, homosexuella, zigenare och andra som inte dög hos SS. Giorgio utagav sig för att vara en spansk diplomat och lyckades ge tusentals judar spanska skyddspass och på så sätt rädda deras liv.
Tre män som vågade stå ansikte mot ansikte med ondskan. Utmana den. Och vinna över en. Med risk för sitt eget liv.
Att våga sätta sitt liv åt sidan, sina vanor, sin säkerhet och det man för att därigenom rädda andra är nog det största man kan göra.

Frågan är om man själv hade vågat...jag hoppas det.

Civilkurage

2 Läs mer >>
13469-67

jag uttryckte min frustration tidigare i dag över alla mode/kläder/jag har precis köpt en ...bloggar på nybloggat, Jag uttryckte en önskan om bloggar med mer substans, kultur och känslor. Jag fick ett svar där jag fick medhåll i att modebloggar var spytråkiga men också frågan om var kultur börjar....

Som jag ser det så är allt kultur. Steker jag pannkakor, äter varmkorv eller en falafel tar jag del av den matkultur som just nu råder kring oss människor. Lyssnar jag på ett stycke av Mozart eller en låt av carola tar jag del av musik kulturen och så vidare.
Tyvärr är jag usel på att debattera och argumentera så mycket djupare svar än så här får ni inte just nu i alla fall.

Däremot finns det kulturer jag inte är speciellt intresserad av som tex modekulturen, kändiskulturen, disco kulturen. Det ger mig inget. Precis som att en operaföreställning inte ger "Charlotta Svensson 23 år" något...

Jag var väl bara lite uttråkad och ville ha fler som skrev bloggar av det jag är intresserad av.

Var börjar och slutar...

2 Läs mer >>
Jag surfade runt en stund på nybloggat i väntan på att jag skall cykla ner till Mkk och paddla en stund i havet. Det som slog mig var att över 80% av bloggarna handlade om kläder, att köpa kläder, köpa skor, vad HM kan tänkas ha i sin collektion i höst, vad man skall köpa för kläder, vilka kläder man inte skall köpa. Det verkar vara en masshysteri på gång därute. Och för mig fullständigt ointressant. Jag vill läsa mer bloggar om fundringar över kläder...nä...om annat, om upplevelser, om kultur INTE vad Paris Hilton hade på sig för underbyxor fredagen den 14 Juli klockn 13:35:03. Snälla säg att ni finns. För ointresset skull kan jag säga att i går handlade jag också. På Hemköp.En styck ramlösa med hallonsmak och en styck aftonbladet. Sen drog jag till kallis och badade så som jag föddes. Utan baddräkt.

Henne och Mauritz sen...

1 Läs mer >>
13469-66

Okej bilden blev inte så stor. Men det gör detsamma. Det är inte huvudsaken här. Utan att du går in på www.freethechildren.com och läser om en liten kille som var 12 år och startade en organisation för världens barn. Träffade både Moder Theresa och Dali Lama. Och har gjort underverk.
En ängel.

Free the children

4 Läs mer >>
13469-64

Lite smådeppig är jag allt. Lite ensam. Lite ful. Lite.....ja lite allt möjligt. Suck.

Lite allt möjligt