2 Läs mer >>
13469-47

I kväll blir det kulturellt av...eller ja i alla fall nästan kulturellt i den bemärkelsen att jag skall se "Köpmannen i Venedig" av W.Shakespeare. Inte kulturellt i den bemäkelsen att jag skall se den på DVD, så jag ser den alltså inte live.
Köpmannen i Venedig har jag sett tidigare, fast även den gången på bio. Samma film. Har aldrig sett den på en teater. Vore kul. Det är en känslig pjäs. Och det är lätt att stöta sig. Många regissörer har fått på huvudet för att deras uppsättningar har tolkats som antisemitiska.

Jag berördes av filmen dockoch imponerades av Al Pacinos praktspel som den judiske köpmannen Schylock. En av världens mest berömnda monologer är med där. En av monologhitarna ungefär. Ettan är väl Hamlets "Att vara och inte vara" Och NEJ, NEJ, NEJ, han håller inte en döskalle i handen i den monologen. Det är en helt annat monolog som Hamlet snackar med en döskalle. I  "Att vara-monologen " brukar han hålla en kniv eller något annat mordiskt tillhygge som är bra att slå ihjäl folk med...när han håller döskallen så pratar Hamlet om sin gamle hovnarr och hur han brukade som liten sitta på dennes axlar...För att då återvända till monolog nr 2 på 10-i -topp monologer kommer alltså Schylocks monolog. "Har inte också en jude ögon?Känslor? Begär?"

Tio i topp monologer
1.
Att vara eller inte vara ur Hamlet av W.Shakespeare
2. Har inte en jude känslor ur Köpmannen i Venedig av W.hakespeare
3. Lady Machbets monolog ur "The Schottish play" W. Shakespeare /Alltså machbeth)
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

Kom med förslag Gott folk på kända monologer så att listan fylls

Monologernas monolog

0 Läs mer >>
13469-45

Detta är familjen i Andorra. Läraren Can, Modern, Barblin och Andri. Jag spelade Andri. Och skall så snart jag får en syl i vädret be miin fosterfar om Barblins hand....vad vi båda inte vet är att fadern ljugit i 20 år och sagt att Andri är hans adoptivson. Det är han inte. Andri är faderns riktiga son. Därför är ett giftemål givetvis omöjligt. Men Andri tror pga av de frföljelser han utstått under flera år är att han är jude.....
Pjäsen "Andorra" som Max Frisch har skrivit går det att läsa mer om på http://andorra.lillateatern.nu

Bomben som brister

1 Läs mer >>
Tänkte att en ny bild skulle infogas i dag. Men jag har ett modem hemma, så jag pallar inte vänta...
Träffade "Sophie" ensemblen i går. Vi läste återigen igenom pjäsen. (Den fungerar tillfredsställande fortfarande) och så tog vi en ensemblebild och enskilda foton. Kan vara bra att ha när man skall marknadsföra sig. Kanhända att det dyker upp en bild här i morgon.

Ska träffa K+M+R+L ensemblen om en stund. Vi hade en regissör ett par timmar i Söndags, men han har tyvärr hoppat av nu så det blir nog inget av den pjäsen tyvärr....

Tråkblogg i dag....sorry för ointressant fakta.....

Den nya statistiken är ful som stryk och oläsbar. Vet ej om den far med lika mycket/lite osanning/sanning som den förra- men den nya är bedrövlig och inte alls kul att se på...

tråkblogg 2

2 Läs mer >>
Två pjäser på gång. I sommar skall jag repetera K+M+R+L av mattias andersson. Fyra föreställninga ri slutet av Augusti. Känner knappt resten av ensemblen och vet ej vad de går för. Jag hoppas att det blir bra. Amatörteater kan vara grymt dåligt med en massa människor på scenen som låtsas något som ser ut att de låtsas. Man tror inte på dem för en sekund. Sådant är trist. Sen finns det de amatörskådespelare som är i gränslandet till de proffisionella skådespelarna. Det är kul. Hur KMLR blir återstår att se.

I morgon kväll skall jag träffa "Sophie" gänget. Vi som skall spela en pjäs om civilkurage och om Sophie Scholl. Men vi skall spela den i oranga fångkläder. Först trodde jag inte själv riktigt att den idén, kläckt av mig och en vän, att den skulle fungera, att den ä för långsökt eller övertydlig. Men så råkade jag slå på TV:n en kväll och vår kära president Bush vänder sig mot kameran ler lite snett, ja just så där charmigt som bara han kan och säger: Det vore mycket enklare om detta vore en diktatur, förutsatt att jag vore diktatorn..." Detta är alltså en man som skall vara Guds förkämpe (enligt honom själv) Guds utvalde i det heliga kriget (enligt honom själv) att kämpa för demokratin....Ja den lille upphör aldrig att förvåna en...jag trodde att någon nångång i alla fall skulle skicka in honom på rummet, utan kvällsmat, och inte låta honom komma ut innan han blivit snäll igen och sagt förlåt....

Det vore mkt enklare

1 Läs mer >>
13469-44


Det kanske är en bra idé ändå. Kanske skulle det funka. Tänk om det vore så enkelt. Att alla kvinnor skulle kärleksstrejka, vägra att "Släppa till" innan det blev fred på jorden....Idén är ju egentligen ganska tilltalande.
Jag som ni kanske inte förstår, eller så gör ni det, det beror på hur bevandrade ni är i världslitteraturen...Jag har just sett komediernas urmoder. Lysistrate av den gamle greken Aristofanes. Att pjäsen är en sådär 2000 år gammal eller nått spelar ingen roll. Det slåss runt om i världen fortfarande. Tyvärr. Pjäsen handlar om hur kvinnorna i Sparta och Athen börjar bli hjärtligt trötta på att männen ständigt och jämt bankar på varandra. Så Lysistrate kommer på det lysande idén: "Vi kärlekstrejkar" Inget pussande. Inget gosande. Inget knullande. Ni som tror att Lysistrate är en torr, tråkig pjäs skulle bli förvånade över det språk som är i pjäsen. För så länge man inte hädade Zeus och hans Gudpolare så var det fritt fram att vara hur fräck i munnen som helst.
Det som gjorde, och gör Lysistrate till en lysande och intressant pjäs (trots att det är buskisvarning på den) är att den samtidigt som den är sexig, fräck och rolig så har den ett underliggande budskap som är nog så viktigt. Man kan spela Lysistrate i togor om mans å vill, men den fungerar lika bra med dagens uniformer också....krigshärdar finns det fortfarande gott om. Och män som vägrar kliva upp från sandlådan.

Jag såg Lysistrate i dag ute i Torup. Ensemblen bestod av två proffskådespelare i de två huvudrollerna. Lysistrate och Kleonike. De båda damerna var lysande i sina roller. Jag önskar att amatörerna fått mer hjälp. Nu blev det lite för mycket rabblande av repliker, fötter som inte stod still, irrande blickar och viftande händer. Tyvärr. Regissören borde hjälpt dem med att komma över tröskeln från att spela en roll till att vara den. Det lyckades de inte med.


Tanken är god och ...

6 Läs mer >>
13469-42

Dagens boktips som alla borde läsa: "En tysk mans historia" av Sebastian Haffner. En spännande, intelligent och faktiskt rolig men framför allt spännande bok.
Sebastian Haffner var en av Tysklands ledande journalister, men skrev också biografier om bland andra Churchill och Hitler. Vid hans bortgång 1999 fann man ett outgivet manuskript. Det visade sig vara en självbiografisk skildring från 1930-talets Tyskland. Haffner berättar framför allt om nazismens framväxt och om hur ett "normalt" samhälle bryts ner och förvandlas till en barbarisk diktatur.


Läs den....

En tysk mans historia

3 Läs mer >>
13469-41

Teaterfoton kan vara så oerhört vackra och dramatiska. Fotot ovan är hämtad från Lars von Triers andra film  triologon om Amerika och om Grace. Första filmen hette Dogville, och den andra heter Manderlay. Jag har ännu inte sett den men köpte den i går på DVD. Jag tyckte att Dogville var en häftig upplevelse. Det var något helt nytt som visades på duken. En hel flm som utspelar sig i en sk "black box", där de olika scenrummen var utritade med krta. Och man accepterade det helt och hållet. Gruvan som Grace gömde sig i i den frsta filmen bestod egentligen bara av några stockar med brädor...och man tänkte inte så mkt på det eftersom det fanns en övrrenskommelse mellan publik och regssör. Coolt

Jag minns en annan pjäs jag såg. "Före detta" av Mattias Andersson (som för övrigt är en lysnade dramatiker, med ett mycket specellt språk) Scenrummet var rätt öppet och tomt vill jag minnas. Fast det skulle utspela sig i 4 olika lägenheter. Ett enda kylskåp fanns på scenen, men detta kylskåp tillhörde varje lägenhetsinnhavare, alltså agerade kylskåpet egentligen fyra stycken kylskåp....det som var kul med detta var att man inte ens reflekterade över detta eller tyckte att det var konstigt att en av rollerna satt på kylskåpet i sin lägenhet, medan en annan rollfigur plockade ut ett mjölkpaket ur samma kylskåp samtidigt, fast inne hos sig... i sin lägenhet....det är där det magiska med teaterr finns...de outsagda överrenskommelserna....

De outsagda överre...

2 Läs mer >>
13469-40

Jag såg en film i går. Eller rättare sagt 11 stycken. Kortfilmer. Om 11 september. 11 regissörer från 11 olika länder hade fått 11.9 minuter på sig att göra en film och få kommentera helt oberoende och fritt det som hände 11 september 2001. Regissörer som Ken Loch och Sean Penn fanns med. Många av filmerna gav en mer nyanserad bild av vad som hände. Att sådant hänt förr. Att det avr hemskt det som hände, men det har hänt minst lika hemska saker förr...(Atombomberna tex)

En av filmerna, som nästan var outhärdligt jobbig började bara med en svart ruta och mässande röster. Och fortsatte så etttag, rutan förblev svart, men i hundradelssekunder glimtade en bild förbi. Till en början svår att veta vad det föreställde, men sedan såg man, att det var ett av tornen. Ljudbilden var nu enbart ljud och röster från SOS-samtalen, telefonsamtalen människor gjorde i flygplanen hem till de sina. Osv.

Just den här filmen slutade med ett ordspråk. Vet inte om jag minns den helt rätt:

"Does God lead us (uplight us) or blind us?"

Jag såg

1 Läs mer >>
13469-39

Dagens visdomsord:
"Om tandborsten fortfarande är våt när du vaknar är det ett tecken på att du sovit för lite!"
(hittat i Sydsvenskans Postis)

Ett visdomsord

0 Läs mer >>
13469-38

Jag trodde ett tag att orkestern gått i graven, vilket vore grymt bedrövligt. Nordiska ungdomsorkestern lever dock fortfarande. Orkestern är inne på sin 56:e omgång. Häftigt. Under två veckor får ungdomar som spelar klassiska instrument mötas. Grillas och drillas i allehanda konstilationer. Kammarmusik och stora symfonier. Gammalt och nytt. Dock ryms allt under fåran som kallas klassisk musik, eller konstmusik.

Jag önsakr själv att jag kunnat hantera ett instrument lika bra som de här ungdomarna när jag var i deras ålder. Att under ett par veckor få träffa likasinnade och slippa försvara sitt musikval. För deltagarna i Nordiska ungdomsorkestern är Tjajkovskij, Sjostakovitj och di andra gubbarna inga konstiga typer som skrivit tråkig musik....

Jag har alltid hävdat och gör det fortfarande att Bach rockar fett!!!

Rockar fett

1 Läs mer >>
13469-37


"Börja med början sade kungen högst allvarligt, och fortsätt sedan tills du kommer till slutet. Sluta där!"

Börja med början

2 Läs mer >>
13469-36

Det finns de människor som har ett vackert utseende. Sedan finns det de människor som är vackra på grund av deras handlingar. Craig är just en sådan vacker människa. 12 år gammal läste han en artikel i en tidning hemma i Canada. Det var om den lille mattknytaren Iqbal från Indien som gjorde uppror mot slavsystemet där, och som senare faktiskt mördades. Craig ville göra något. Han tjatade på sina föräldrar om att få åka dit. Till Indien. Föräldrarna sa nej. Men Craig tjatade och tjartade. Till slut sa föräldrarna att om han fixade fram pengarna själv så skulle han få åka. Craig fixade fram pengarna. Och åkte till Indien.  Craig och några kamrater startade en organisation. De vuxna repotrarna envisades med att försöka få Craig att säga att det var vuxna som sto bakom organisationen. De ville inte för ett ögonblick tro att ett gäng 12-åringar stod bakom det hela.

I dag har "Free the Children" under Craigs ledning startar över 400 skolor och gett över 35.000 barn utbildning.

I en intrvjuv berättar den nu 23-årige Craig att när han var i Bosnien kom han i samspråk med en ung pojke. Craig berättade att han funderade på att studera till läkare. Pojken sa då att det ville han inte bli.
Craig undrade varför så svarade pojken att "Om det inte fanns några läkare så skulle det inte heller finnas några bomber, för om läkarna inte fanns då skulle ingen kunna fixa de människor som skadats av bomberna"
Craig fattade i den stunden det beslutet att enabart ägna sitt yrkesverksamma liv åt att bli medlare och att hjälpa barn.

Jag blev fullständigt förälskad i den killen. Totalt kär i ängeln! Det kändes helt plötsligt tryggt att veta att sådana människor som Craig finns

Han fick Barnens nobelpris....jag tror att han så småningom även kommer att f å Nobels fredspris också

Vackra människor