3 Läs mer >>
image275

Med denna lilla vackra blomma. Tagen i september. Önskar jag er alla ett riktigt gott nytt år. Jag hoppas att era önskningar slår in. Liksom jag hoppas att mina också slår in:
Kärlek kommer in i mitt liv,  närstående konflikter avslutas, en solig sommar, åsså kärlek förtåss. Å spännande teaterroller, å kärlek förtåss-

Ett gott nytt år.

6 Läs mer >>
image270
Jag köpte en digital systemkamera i denna höst. Den är inte min än. Utan bankens. (He he) Jag försöker lära mig kameran. Men det är väldigt många inställningar. Och fototillfällena är inte så många. Så man glömmer från gång till gång. Dessa bilder som jag visar er här är ett exprimenterande. Kameran hade då endast varit i in ägo ca en månad så var inte för hårda när ni dömer bilderna. Jag är inget proffs.

image272

Röstånga Mölla var ett av de bästa ställerna jag fotat på. Man skulle kunna åka dit en helg bara för att få fota stället.

image273

Vackert höstljus och spännande miljöer. Som gjort för att fota.

image274

Slå dig ner och filosofera.

Foto foto foto

0 Läs mer >>
image260
På väggen till de gamla köphallarna i krakow satt denna skylt. Där inne köpte jag ett väldigt vackert fårskinn för en hundralapp. Katten därhemma adopterade den genast. För att lite senare markera att det var hennes. Hon pissa på den, Så nu kan jag inte lämna den utan uppsikt.

image264
Det märkligaste i Auswitch var stillheten och lugnet. Den perfekta ytan. Som vilken liten by som helst. Ordetliga hus. Men ändå var bara överlevnadstiden drygt tre månader här.

image262
Den hånfulla förmaningen.

image261
På denna plats där gräset är grönt, tjockt och vackert har hundratusentals människor trampat. Det är konstigt. 70% av dem som kom till Birkenau avrättades omedelbums så fort det hoppat ur tåget. 70% direkt. Resten väntade man ett tag med.

image263
Att springa omkring och försöka få snygga vinklar kändes väl genat och inte alls okej. Samtidigt som man ville fota.
image265
Schysst av nassarna att åtminstonde sätta upp varningsskyltar framför elstängslen. I fall någon skulle glömma sig. I Amsterdam kallades nassarna för Moffies. Moffies var en sorts kex som ungarna gillade och som hade formen av en liten gris.

image266
I Birkenau fanns det inga hus. Bara dåligt ihopsatta träbaracker. Några få tegelstensbaracker fanns där också. Men de var minst lika dragiga som träbarackerna. Birkenau var så stort att du inte ens kan föreställa dig det i fantasin. Det känns overkligt att gå omkring på en plats där miljoner människor miste sina liv i ren och skär ondska.
image267
Under jord. I vackra salar. Som i en saga faktiskt. Fanns det en saltgruva som bar på en fantastisk historia.
image268
Hotellrummet var det fulaste och kallaste hotellrum jag någonsin varit på. Men det hade i alla fall ett takfönster
image269Ett par bilder bar...

0 Läs mer >>
image259

Rom i kvällssol

0 Läs mer >>

image258

Marmorberget

1 Läs mer >>I går firade jag jul hemma i den by som jag bodde flyttade till som 13 åring från Vasastan till en liten by i sydvästra skåne. Jag firade hemma hos ett par grannar/familj som jag kännt sedan 1987 ca. En stor och härlig familj. Det kändes märkligt att gå förbi det hus som man växt upp och som inte längre tillhör en. Förbjudet område så att säga.  Ja där är hemma, fast det är ju inte hemma längre. Det är någon annans hemma.

På tåget från Malmö till denna lilla by slog sig en son och en pappa ner på sättet mittemot mig. De gick av i den lilla byn som inte längre är den by där jag hade mitt barndomshem. Det märkligaste av allt, var att de båda gick in i det hus där jag växte upp.

Ett märkligt sammanträffande och underlig upplevelse.

PS: det var inte ett slott vi bodde i. Ds

En märklig upplevelse

0 Läs mer >>I Mieps bok om Anne Frank och även i filmen som bygger på boken berättas det att när Amsterdams judar blev beodrade att sy fast gula stjärnor på sina ytterkläder så satte Amsterdamborna fast gula tulipaner på sina ytterkläder för att visa sitt stöd.
Tyskarna måste ha blivit tokiga.

Civilkurage kanske...

0 Läs mer >>
Victor Sévaux - Mon fils à moiSåg en film i dag. En fransk film. "Min son" heter den.
Iskallt drama om en kontrollerande ursinnig och vanvettig morsa och hennes unge snart tonårige son.
http://hd.se/kultur/film/2007/12/14/min-son/Morsan från helvetet....

filmtips

0 Läs mer >>
Fan vad jag ångrar mig att jag skrivit det jag skrivit. Saker jag inte borde skrivit där jag skrivit det utan om jag skulle skriva det så skulle jag skriva det någonannanstans. Inte här.

Snälla, förlåt mig.

Ånger

0 Läs mer >>
När man är arg och upprörd ska man inte blogga. Jag har gjort samma misstag som många bloggare/bloggerskor innan mig. Jag har skrivit om saker jag borde hålla i en dagbok. Folk har kännt sig uthängda och kränkta. Det har inte varit min mening alls. Jag har aldrig skrivit vare sig mitt eget eller någon annans namn. Men detta har inte räckt. Vilket jag också inser nu. Därför ber jag nu också om ursäkt och hoppas att de berörda kan ta emot denna ursäkt och förlåta mig för denna grova överträdelse och obetänksamhet.

Förlåt mig

0 Läs mer >>
Januari:
Nyårsrevy på Lilla Teatern - Mathias, du har en grym figur där. En klassiker.
Teaterhögskolan i Malmö - Såg tre korta pjäser. Enskilt elevarbete

Februari:
Tosca- Visserligen konsertant. Men Gud i min himmel så bra.
Pudel- ja, den föreställningen begrep jag inte ett dugg av. Men hundarna var söta.
Festen- En bra föreställning som bygger på filmen med samma namn
Performence/Teater Lilith - Gillar inte performence

Mars:
Machbeth- Ingen bra föreställning. Men Bengt Krantz kan sjunga bra spm fan.
Slutspel- Det finns vissa skådespelare som älskar sin egen röst för mycket

April:
Körsbärsträdgården - Bra föreställning. Snyggt slut.
Fedra- Det är en svår pjäs. Och det är modigt att ge sig i kast med den.
Akutintaget- intressanta föreställningar. Kul att se Monica Wilderoth på Malmöscenen igen. Hon är fenomenal.
Elefantmannen- Bra kämpat. Kanske lite seg.
Demonernas port- Kanske inte den mest lyckade föreställningen jag sett. Tyckte synd om skådespelarna som spelade för en nästintill tom salong. SÅDANT är tufft.
Takeaway to Eden- Det är nog denna jag skulle kalla Teater Terriers sista föreställning. Och inte The best of Dallas
Spring- Dansteater, men jag minns inte denna föreställning så värst mycket. Sorry.

Maj
Måsen - Ojämn ensembel.
Amerikansk fotboll - Pinter, och vandringsföreställning när den är som bäst. Intimt och upprörande.
Irma Optimist-  Förvirrad professor i kaosteori med dålig koordination.

Juni
Ingenting alls. Ingen teater överhuvudtaget. Inte ens på TV.

Juli:
Carmen - The Musical - Men andvänd då för i helvete inte Operamusiken. Det krockar fullständigt. Som att höra Christer i Vikingarna sjunga hårdrock.

Augusti:
Dido och Aeneas - Sommaropera i Höör. Med Proffs, barn, Ungdomar blandat. Yehh!!!
Repeteras Fröken Julie- Strindberg kan vara kul. Och varför måste Jean vara en karla-karl och Fröken Julie en späd liten fröken?

September:
Flickan från vilda västern - Puccini är störtcool. han har skrivit en riktig Westernopera.
Oljans tid- Oj vad jag slet med den recensionen.
Farliga förbindelser- Damerna var bäst.
Subfrau- Lotten du rockar fett
Brott och Straff- Ett snyggare scenmord har jag aldrig sett.
Kalla det vad fan du vill- Bra, men lite mer kontrast hade varit önskvärd.
Hitlers barndom - Killarna i Öresundsteatern är ju bara så söta

Oktober
Och utanför ligger havet- Mattias Andersson kan konsten att skriva bra dramer
Elektra Revisted- Den bästa föreställningen jag sett i år.
Zorba- Ja, Marianne Mörck var i alla fall den som var bäst i en ganska dålig uppsättning.
Dr Jekyll och Mr hyde- Jag blev mest irriterad

November
Hjälpsystrarna- En söt föreställning, som barnen på dagis gillade mycket
Potta Långhaka- utomhusteater i November? Jovisst går det.
Distans/ Om Ljuset- Norén kan faktiskt vara kul mitt i allvaret
The Best of Dallas- Tyvärr inte...
Landskap med vapen- Intellektuell pjäs på hög nivå, men intressant

December
Frida K- Helt ok.
Teater 2007

2 Läs mer >>


Januari: Jag hjälper C med hennes scenprov till Teaterhögskolan. Jobbar de sista dagarna på S, där jag arbetat i tre år och trivdes väldigt bra.Även om lönen var usel. Jag börjar jobba på det "onda stället" i Hjärup. Redan första veckan arbetar jag 2 timmars övertid. Gråter mig igenom den första veckans kvällar. Så hemskt är stället. Mina forna arbetskamrater gråter också när jag berättar för dem hur det är. Jag fyller år. Repar Sophie för fulla muggar. Ser en nyårsrevy på Lilla Teatern och Teaterhögskolans avgångselever egna arbeten.

Februari: Lyssnar på en konsertant Tosca på Konserthuset och ryser på riktigt. Så maffigt är det. Ser en konstig dansföreställning som jag inte begriper ett dugg av. Men pudlarna var söta. Ser även Festen. Glad att slippa skriva om den. Utan får i stället bara njuta. Fortsätter med pedagogiskt drama. Är på bokbytarträff med för mig totalt okända människor. Jag har gått med i en "klubb" som heter CiP. Citypolarna. Bygger scenografi med J, som också hoppat in som regissör för Sophie. Tack för det J. Du är guld värd. Repar alltmer intensivt.

Mars: Repar Sophie när jag inte arbetar sover eller äter. Hämtar affischer till föreställningen. telefonr är fel får alltså ändra på 400 affischer och 2000 flygblad. Huvva. Fortsätter med Ped. Drama som mest är gammal skåpmat. Ser Jungrfuleken med N. Vi spelade i den 1996. Kul att se. Mest roligt var att man faktiskt kände igen alla repliker. Recenserar Machbeth och Slutpel. Får lite på huvudet av redaktionen och får förtydliga mig i machbeth recensionen. Har premiär den 30 Mars på Sophie.


April: Problem i kommunikation uppstår mellan några nära och kära Jag ber dem prata med varandra för att reda upp det lilla missförståndet. Det reds knappast upp alls. Det gås över gränsen. Långt över gränsen. Timeout. Och oerhört ledsna människor. å ena sidan.  Går på Matteuspassionen i Andreaskyrkan hänger helt och hållet med, nästan, i det lånta partituret.
Tittar på Teatergruppen Ludigras premiär av Fedras Kärlek. Paddlar med Mr M. recenserar Akutintaget. Ser också Spring med Skånes dansteater.

Maj: Går på Vernissage hos en Mormor till ett av de barn jag hade på det fina stället där jag var i tre år ni vet. Hon har ett tre av mina uppsättningar tycker att det är en självklarhet att se hennes utställning. Halvbrosan F kommer ner. Och vi går ut och käkar tillsammans. Går på audition till en film, men filminspelningen krockar brutalt med jobbet ochjag är tvungen att tacka nej. Sticker i väg till Söderåsen med CiP för en kön utedag. går på Laserbehandling hos Agneta Trolius, som till skillnad från sin man är en underbar och fin människa. Går och lyssnar på Beethovens violnkonsert. Recenserar Performence. Är på grillfest och paddlar i kajaken. Möhippa för A
Börjar kolla i smyg efter andra jobb. Pallar inte med de i Hjärup och den ovilja som finns där. Och okompetens.

Juni: Är på sommarfest på det gamla fina dagiset. Jag saknar alla och alla saknar mig. Är på bröllop i Höör. O och A gifter sig. går en andra gång och får laserbehandling för alla fibrom jag ahr lite varstans på kroppen. ("Lider" av Neurofibromatos 1) Festar loss på Lilla Teatern. Går till Tandläkaren för först gången på år och dag. Får reda på att jag inte får förlängt på min provanställning ute på jobbet på det onda stället i Hjärup. Har grillfest hemma hos mig. Lyckat. De sista går 4 på
morgonen. Har börjat söka andra jobb. Av 7 sökta blir jag kallad till 4 på intervjuv.

Juli: Tre dagar efter att jag fått reda på min uppsägning blir jag kallad till en anställningsintervjuv. Och efter två intervjuver. Får jag jobbet. Bara så där. Cyklar till Tirups Örtagård med CiP. Hälsar på Elinletica och Freddie. Alltför sällan och lika trevligt varje gång. Solen lyser fortfarande med sin frånvaro. Åker till Kerstin, en gammal kollega till hennes sommarstuga. Tandläkarebesök. Rotfyllning.

Augusti: Börjar på den nya förskolan. Efter en kort semster. Ser Dido och Aneas i Höör. (Höörs sommaropera, där barn och vuxna tillsammans gör en operaföreställning med proffesionella sångare) Ser "Repas Fröken Julie" Börjar läsa engelska. Hoppar av engelska. Fortsätter med Ped drama. Börjar repa Gud vs Djävulen på Lilla Teatern. Först med M, sen med S sen med L, för att slutligen slutföra det med C. Säg en amatöruppsättning inom teater som inte krånglar. Malmöfestival. tråkigare än någonsin. Mindre och mindre kul grejor i Kulturmanegen. MM kommer med sin lilla tös. Sara (katten) uppför sig väl och låter lillflickan vara. Recenserar Pretty Subfrau där en forna Lilla Teatern medlem medverkar.

September: Recenserar Oljans tid. Får skrivkramp och sliter med recensionen i en hel dag. Hjälper en gammal kollega med stopp i vasken. Träffar M (bror) och I. Recenserar Kalla det vad fan du vill. Farliga förbindelser. Kulturnatt. Djävulen Vs Gud har stort förhandsrykte och gör stor succé. Recenserar Flickan från Vilda Västern. Åker till Krakow.


Recenserar Brott och Straff. Ser en minimusical på Café Barbro tillsammans med J.

Oktober: Börjar repa Fröken Julie. Jag spelar Kristin. En roll med mkt mindre scentid än vadjag haft i de föregående pjäserna. Provsitter Gigglen. Mopeden. Jag når ner. Men de har bara demoexet i butiken och den får jag inte köpa. Den har dessutom fel färg. Får alltså vänta. Recenserar Teater Weimar. Börjar hjälpa JH med hans scenprov. CG har fest. Missar två fester. Åker i väg till röstånga mölla med arbetet.
image250

November: Recenserar Potta Långhaka. Arbetgivarintyget från det onda stället i Hjärup har ännu INTE dykt upp. Jobbar. Pluggar. Repar. Recenserar. Och hjälper till med Scenprov. Mopeden dyker inte upp.

December: W, E flyttar till Ystad. Åker dit en helg och hjälper till så gott jag kan. Glöggfest hos JM. Julfirandet för egen del räddas i sista stund av JH som jag hjälpt med scenprov.  Ingen lösning på sammandrabbningen ännu. Det är sorgligt. Alldeles förfärligt sorgligt. Det gråtes mycket fortfarande hos vissa inblandade.
Firar jul hos JH:s familj som jag kännt sedan 1986 ungefär.
image256

Året som gott- av ...