2 Läs mer >>
I går var det tänkt att jag tillsammans med vännerna A och O deras vän J samt M och S-Å skulle ta mig en liten paddeltur uppe i Tjönarp som ligger i Höörtrakten. Tjönarpssjön är en liten söt ö och inte speciellt ansträngande att paddla runt. Pölsepaddlarna är en grupp individer osm tycker om att ta det lugnt när de paddlar. Och ta det lungt när vi äter kring lägerplatsen/fikastället. Fikat prioriteras lika högt som själva paddlingen.
S-Å och M är fenomenala på att laga mat utomhus över lägereldar eller i Triangakök. De har till coh med lagat sockerkaka utomhus. Och ungsbakade äpplen.

Nåja, min egen kajak fick jag inte upp till Höör denna gången utan jag skulle få låna A:s kajak och A skulle gå i stället. Men hur det nu var så när kajaken skulle i så visade det sig att bryggan var för smal och kajaken för lång och jag hade ingen aning om vart jag satte mina fötter eller vart vattnet började och bryggan slutade.


Det vill säga att..ja, jag föll i med ett ljudligt plask. Jag vet inte om ni har tänkt på det, men om man faller i med en flytväst duktigt påsatt på kroppen som sig bör så är flytvästens strävan: Min bärare får ICKE ha ansiktet i vattnet utan skall liga och flyta på rygg. Bäraren vill INTE flyta omking på rygg i 17 gradigt vatten utan komma fram till bryggan som visade sig vara för smal för att kunna byta om till torra kläder. Dessa två viljor är inte helt enkelt att sammanföra. Att vända sig i rätt simläge är ett väldigt meck.

Så, det blev som så att jag fick byta om, sen hade jag inte så mkt lust att paddla, och det innan jag ens hamnat i Kajaken och kajaken inte ens i vattnet. Så A fick paddla i stället. Och jag promenderade med S-Å och hans tvååriga (?) dotter i stället.

  
Det var så här kajaken såg ut som jag skulle låna


Men att jag inte fick ens ta ett paddeltag gjorde inte så mycket, det var en väldigt vacker promenad med mkt fågelkvitter och barnsång. ( Jag blev tvingad av S-Å och M tvååriga dotter att sjunga Imse Vimse minst sjuhundra gånger) Då och då avbröts illusionen att vara riktigt ute på landet av mullrandet från järnvägen och alla tåg som passerade där stup i kvarten
     

Nåja vid fikastället tände vi en brasa, jag var lite frusen efter det ofrivillga doppet och det skulel lagas Kolbulle,grillas korv, och sen är den svenska sommaren sällan så varm som man önskar.
 
Kolbulle är tydligen någon slags skogsarbetarrätt. Det skall vara fläsk och mjöl och vatten. Så att man står sig och klarar av den svåra och tunga paddling...eh jag menar nerhuggandet av träd.Svårt sargade fötterNejdå, det avr bara dessa skor som efter simmningen färgade av sig rejält på allt. Till och med ägget jag höll i handen blev faluröd.
   Det fanns de som tog sig frivillga dopp också. Faktiskt.
 Det är något speciellt med kapell som gör människor så söta.Men på det hela taget med en del fadäser så var det en mkt mkt trevlig dag. Det gör jag gärna om snart igen. det är alltid lika trevligt och kul att träffa A och O och hela pölsepaddlargänget. Och nu är jag väl också offi

Pölsepaddling i Tjöna...

4 Läs mer >>
Det var ju ett tag sedan jag var aktiv i någon lista. Så blev jag utmanad av en utmärkt scenkamrat och skådespelerska. Sandra. Så vad annars att göra, än att anta utmaningen.

Fem saker som finns på din Att-göra-lista idag?

1. Arbeta på mitt underbara jobb med alla lyckliga och glada människor.
2. Tanka mopeden
3. Betala räkningar
4. Duscha
5. Borde skriva på manuset till Kallocain men jag vet inte om jag har lust.

Vad gjorde du för 10 år sedan?
den 24 Juni?
 
Jag var extremt kär i en kille, det var han som i början uppvaktade mig för att sedan dra in metspöt när jag nappat. Så jag var olyckligt kär,hade precis skrivit ett brev, ja handskrivet till honom där jag förklarade vad jag kände för honom. Just denna dag var han inte hemma utan på landet så jag gick väl omkring och inte hade så mkt annat i tankarna och fjärilar i magen. Och nä, tyvärr blev det aldrig vi två. Han bor nu med en 14 år yngre dam, har köpt hus och fått en liten tös.


-Ställen du bott på?

Helsingborg när jag föddes.
Kammakargatan, Ringvägen och Västmannagatan i Stockholm.
Under ett år bodde jag också i ett familjehem, barnhem samt en elak fosterfamilj. ( jag var runt 4-5 år, så jag minns inte så mkt)
Örtofta
På folkhögskola i Önnestad.
I en extremt liten etta i Lund.
Malmö. ( Är inne på min femte lägenhet)


Fem saker du skulle göra om du var biljonär?

Betala av alla mina skulder.
Köpa en lägenhet exakt sådan som jag vill ha.
Ge brosan en rejäl slant
Ge päronen en rejäl slant
Ge vänner rejäla slantar
Investera i aktier.
Ge Lilla Teatern en rejäl slant så att vi får vara kvar.
Sluta jobba på surmulestället.
Skänka pengar till typ Röda Korset, SOS barnbyar osv.-Fem personer som ska svara på samma frågor:

1. Kupka
2. Forma
3:Elinleticia.
4. Turmalin
5. Livet från sidan av
6.

En lista, en utmaning...

2 Läs mer >>


Foto: Dan Sköld/ Skillinge Teater


Här är länken till recensionen av Dödsdansen
http://www.nummer.se/Templates/Review____6648.aspx

Recension av dödsdans...

1 Läs mer >>
När vännen J och Jag
åkte vår långa resa till Skillinge dök en hel del annorlunda ortsnamn upp. Ett av dessa var klövasten. En bit in på en åker vid landsvägen stod en mycket stor sten som syntes vara klyven mitt i tu. Klövasten hette den. Därav ortsnamnet. Jag var naturligvis tvungen att googla om den och detta var vad jag fick upp:


Klövasten. Slätten öster om Ystad är pannkaksslätt. Jorden är fet och de stenar man hittar är lätträknade. Men vid Glemminge finns en sten som man inte flyttar bort i första taget. Den väger åtskilliga ton. Klövasten, som detta flyttblock kallas, har sysselsatt fantasin. Gammalt folk påstår att det på Bornholm bodde en jätte som retade sig på klockklangen från Glemminge kyrka. En söndag rev han loss ett klippstycke och slungade det tvärs över vattnet för att krossa kyrkan men missade med ett hundratal meter. Stenen slog i marken med en sådan kraft att den sprack. Enligt en annan sägen bor pysslingar och andra troll under flyttblocket. Långt in på 1900-talet brukade bygdens ungdom samlas till dans på den platta stenen.

och nog såg den allt lite trolsk ut. Klövastenen. Inte sant J?

Intressant

0 Läs mer >>
På stationen i Malmö Kl 1645  I Ystad 17:59 I Borreby 18:35Att ¨å 18:48 Äntligen framme 19:00


Det är inte lätt att vara en körkortslös recensent i bland. Som när man skall ta sig till Skillinge.
Bild 1 är i Malmö ca 16:50. Tåget till Ystad går 17:15.
Bild 2 är vi äntligen i Ystad kl 17:59. Nu är det dags för Buss nr 1
Bild 3  Byte av buss i Borreby. 18:35
Bild 4 Framme i Skillinge.18: 48 Nu är det benen som får transportera oss resten av biten.
Bild 5 Äntligen framme vid teatern. Klockan är nu 18:52. Föreställningen börjar kl 20:00.

För den som undrar, nej det fanns inga senare tider. Och som tur var fick vi skjuts hem av en ur publiken. tack för det. Annars hade vi fått tälta i Skillinge, sista bussen gick nämligen 19:00.

Resan malmö-Skillinge/Se föreställning-Hem tog ganska exakt SJU timmar.
Tur att man hade ett sådant trevligt sällskap av vännen J.

Och ja jag gillade dödsdansen. Recensionslänk kommer senare

Att ta sig fram kräve...

1 Läs mer >>Såg den ryska filmen Förvisningen i går. Regissören är densamme som till Återkomsten. Förvisningen var en ytterst långsam film. Men andlöst vacker. Varenda bild noga genomtänkt. Hur folk rörde sig, stod. Hur ljuset föll. Scenografin och Rekvesitan var genomtänkt in i minsta detalj. Jag har nog aldrig sett en film med så långa pauser mellan replikerna.

Maria Bonnevie var andlöst vacker. Nästan så man blir avundsjuk på hur vacker hon är. Så vacker skulle jag också vilja vara. Sådär naturligt vacker.

Vackra Maria

1 Läs mer >>

Mitt senaste inlägg om Knätofsar och Magdans satte visst eld i rumpan på Tobias från SD. Eller snarare den bild jag valt till inlägget tror jag, där en viss mustachprydd ilsken herre syntes. Så klart att Tobias och hans partikamrater inte vill jämföras med denne herre. Vem vill det. Men till saken hör att så länge Tobias och hans partikamrater vill tillåta viss kultur men förbjuda annan så låter det i alla fall i mina öron väldigt rasistiskt. Speciellt då vår egen svenska kultur är lånad från alla håll och kanter runt om i världen, och det är något vi skall vara stolta över. En sådan rik palett vi har att måla med. Den svenska kulturen är fin, med många härliga inslag. Något vi skall vara rädda om. Absolut. Givetvis. Men till saken hör att det ena utesluter inte det andra. Kultur i alla dess former måste få lov att existera sida vid sida. det är det som gör livet spännande att leva. För vad vore världen utan Magdans och folkdans. turkiska kåldolmar och svensk sill?

Och när ett parti vill bestämma vilken kultur som skall få existera och vilken som inte har ett existensberättigande så är man ute på djupt vatten. Jag vill själv bestämma vilken musik jag skall lyssna på. Vilka författare jag vill läsa, vilken dans jag nu händelsevis vill dansa, och vilken mat jag nu vill äta. Det skall inte ett parti få lov att göra.

Det är jättefint att SD är rädda om det Svenska kulturarvet och de svenska traditionerna. Jättefint. Men om den kulturen bara skall få existera så blir det till sjyvende och sist en diktatur, och i ett sådant land, hur fint det än må vara vill inte jag vara i.
Vi skall vara stolta över den mångkulturella kultur vi har. För så är det. De svenska kulturtraditionerna bygger, har hämtat inspiration från andra länder.


Och att som Tobias kalla mig och mina läsare för idioter, islamister, ynkryggar och Sverigefientliga, ja vad skall man säga om det? ingenting egentligen. Det visar bara på hur det är fatt med SD. Och hur förnuftet tryter när ilskan tar över. och att kalla folk för idioter, ja på det sättet vinner man då inga röster. Var och en får rösta hur den vill. Jag ogillar vissa partiers åsikter, exempelvis SD. Det står jag för.
 
SD har tvättat sitt ansikte och försökt få bort de värsta ( återigen min åsikt Tobias) rasistiska yttranden, det är bra. Men frågan är om det är helt borttvättat om SD egentligen bara visar upp ett rent ansikte men fortfarande är smutsiga bakom öronen.

Jag håller också med mina kommentatorer T och S i deras kommentarer.

MEn nu önskar jag er en trevlig midsommar
Som förresten har sitt ursprung i den förkristna tiden och är hämtad från Finland, Estland och Lettland samt Sverige,
Små grodorna är förresten en fransk löksång, en nidvisa de engelska soldaterna sjöng om fransmännen, eller om det var tvärtom.

Ordet jordgubbe dök upp i det svenska språket omkring år 1841. jordgubbarna kommer ursprungligen från Amerika. I alla fall de vi äter i dag. En föräd

Funderingar

6 Läs mer >>

Sverigedemokraterna, Ett folk, ett parti, en procent.                

I går fick jag en lugn stund på jobbet, bort från suckar och surmular. Jag målade skoskåp/hyllor. när jag gjorde det lyssnade jag samtidigt på Kommunalfullmäktige i Malmö när det hade sammanträde. Så värst mkt kom de aldrig fram till. Mest av allt tjafsade dom. Fan vad folk skall tjafsa varför gör de aldrig som man säger, jaghar ju sagt...eh...oj avslöjad. Ja, jag tjafsar nog en hel del jag med. Det vet jag. Men jag är åtminstonde medveten om det.

Nåja. I Malmö sitter i alla fall någon jeppe från Sverigedemokraterna. Han fick inte så måmga lugna stunder utan blev rätt hårt ansatt ¨många gånger. Och det är som det skall. Ska nu dessa främlingsfientliga individer sitta med och bestämma så skall de i alla fall få det hett kring öronen.

Nå, det pratades i alla fall om att det funnits någon förening i Malmö som fuskat till sig föreningsbidrag. För att råda bot på detta tyckte Sverigedemokraten att föreningsbidrag BARA skall ges till sådant som kan falla under normen "SVENSK KULTUR". Och med detta menade han att studiecirklar i MAGDANS och AFRIKANS MATLAGNING fick klara sig bäst fan de vill men det utan några bidrag.

Ja så var den sedvanliga debatten i gång igen. Det är lätt att reagera som de flesta ledarmöter gjorde: Så tala då om för oss vad svensk kultur är, inte är det kåldolmar och inte heller köttbullar osv.

Nej, mycket av det vi kallar svensk kultur i dag är inte svensk från början. Det mesta av vår kultur och traditioner är snodda lite här och var, influerade och inspirerade från både öster väster söder och norr. Så EGENTLIGEN är vi om man skall hårddra det ett mångkulturellt samhälle redan innan det vi i dag kallar mångkulturellt. Eftersom all vår kultur är lånad från andra kulturer.

Men jag tror att det inte biter på Sd, inte de resonemangen i alla fall. De är för enkla, simpla och vanliga. Vi har dratt den visan som försvar för många gånger för att den skall ha någon verkan. Jag tror att vi måste komma med bättre motargument än att fråga och påpeka huruvida vår svenska kultur är lånad och vad som är lånat.

Men som sagt, jag var rätt nöjd ändå när jag lyssnade, Sd-killen fick inte en lugn stund.

Magdans och Knätofsar

1 Läs mer >>
    

Jag läste en rubrik i dag. Ok, man skall inte hetsa upp sig över rubriker. De är tagna ur sitt sammanhang som kan vara något helt annat än just det rubriken handlar om. Till coh med ingressen kan luras.
Men i dag när jag tog upp tidningen, eller om det var på nätet så han mina ögon regristrera:

Om Zlatan gör mål så kan han jämföras med Dostojevskij och Tolstoj.

Jag undrar: Vari ligger likheten?

Zlatan spelar fotboll och lever i alla högsta grad.

Dostojevskij skrev böcker Tolstoj lika så. De är odödliga.

Aha! är det så han menar?

Att Zlatan är odödlig? Dvs OM han gör mål och ser till att Sverige vinner.

Fotbollskillar är bra söta ibland.

Mr Zlatan Tolstoj-Dos...

2 Läs mer >>
bron till oändligheten


Återstår att se hur den blir. Men med en sådan kanonstart blir det sällan så mkt kvar när det sedan väl gäller. Tyvärr.
Men vi får väl se.
Bilden ovan har jag tagit är nöjd med den. Fågeln hamnade med av misstag. Eller den kom med för den hade sina vägar förbi just då. Faktum är att jag inte såg den förrän jag zommade in bilden i ett redigeringsprogra. För att se om det var smuts.
Önskar mig ett zoomobjektiv...

Sommaren 2008

1 Läs mer >>
Ca 42 föreställningar blev det år 2007. Vad kommer det att bli 2008. Det återstår att se. Men hittills har jag skådat in dessa

Januari:
Färden till Vilda Västern - halvårets enda femma. 4½ timmes utsökt berättande och omhändertagande.

Song of a sorrow heart - Intensivt själaberättande av en vän och bekant.

Februari:
Salome - opera. Britney Spears gör sig påmind på ngt märkligt vis.
I see dead people- Operaperformence blev komsi komsa, mördaropera blev rätt kul
Bortbytingen- Lotten Roos är en ljuvlig aktris- Moomsarna är charmiga.
Tarzan i djungeln- Teater Weimar kan oftast mkt bra, denna gång blev det inte mkt bra, men bra.
Romarriket- Gillar man att folk plockar fram petternickas och runkar samtidgt som ngn skär sig blodig på armarna så..
Ringaren i Notre dame- Jag gillar faktiskt INTE musikaler, men för Dan Kadells ringaren smälte jag.
Borta bra- Invandrartjej skriver pjäs om svenskar det blir väldigt kul. Och bra.

Mars:
Jenny från Hörby- Ja, jo, visst, ok...
Rock me Amadeus- Nej
Det sista ni hör från mig- Minns faktiskt inte så mkt av föreställningen, den tilltalade mig inte så mkt.
Stormen- Magnus Schmitz kan man något annat än att älska den killen?
La sonnambula- Vacker för ögat, men urtrist dessutom häöll jag på att dö av parfymattack från damen från vänster

April
Jag äger Malmö - Ok. Jäkligt jobbig recension att skriva.
Britney is dead...- Teatr Weimar tar över rodret som Malmös intressantaste teater
Dödsdansen- vad tusan höll karln på med på scenen, varför lät han så konstigt

Maj
Ett drömspel- Heja Teater Insite!!!
Silverfisken- Bra men inte färdig
Häxjakten- ok.

Juni
Dödsdansen ( Skillinge Teater) Ej sett än
Figaros Bröllop -ej sett än

Summa sedda föreställningar Januari- Juni - 21 stycken.

Skådat hittills detta...

0 Läs mer >>
Ett sätt att komma i bukt med surmular och "gett-upp-monster och "Så- här -är-det" mentalitet skall jag läsa Kay Pollaks:
Att välja glädje
Den kanske kan hjälpa mig i alla fall att få mer förståelse.
För surmularna i alla fall
Så får man ta grundinställningen till ungarna sen...

Bok