3 Läs mer >>

(Bilden är tagen av mig och är från en repetion av Fröken Julie av August Strindberg och har inte ett dugg med texten att göra. Jo, kanske lite, om man är långsökt.)


Det kan ju faktiskt ha med intressen att göra. Det kan också ha med läsvana att göra. Men mest intressen tror jag. Men en gång blev ja faktiskt uppriktigt upprörd när jag läste kortrecensioner över ett gäng böcker som en känd tjejtidning skrev om. Syftet var väl, antar jag, att göra en kul lista över böcker som var ett måste och vilka som inte var det. Jag måste samtidigt ge tidningen, innan jag börjar mitt raljerande. (Som kommer strax) en eloge för den bredd på litteratur de ändå ansträngde sig att ta upp.

För en tid sedan, eller kanske ett bra tag sedan satt jag och bläddrade i en känd svensk tjejtidning. En sådan där som mest handlar om sex, skönhet, mode och hur du får omkull den där killen med tvättbräda och dimmig blick.

Jag läste lite förstrött i tidningen i jakt på att finna något läsbart och fann en sorts boklista. 4-6 böcker var recenserade i kortformat. Recensentens uppgift var väl att bedöma hur pass bra boken var för att vara oumbärlig eller något i den stilen. Vilka böcker som liksom var ett måste att läsa och vilka man kunde strunta i.
Två böcker som jag minns som recensenten tog upp var:
1. Dostojevskijs roman Brott och Straff
2. " Den lilla svarta"

Den lilla svarta var en bok om den där tygbiten många tjejer klär sig i när de går ut i städernas festglada lokaler för att finna glada människor och potensiella makar. Alltså en bok som ger tips och råd om hurman bäst klär sig i den lilla tygbiten kallad "den lilla svarta"

Recensenten fann Dostojevskijs bok urtråkig och totalt ointressant och intetsägande. 2 poäng fick den och en nerskrivning som bara Jan Agrells filmrecensioner kan mäta sig med.

Den lilla svarta fick däremot högsta poäng och epitetet Oumbärlig för ALLA kvinnor och tjejer....

Jag minns att jag faktiskt blev rätt så upprörd över detta och skrev en insändare till tidningen vars namn jag ännu inte nämnt. Men den togs nog aldrig in. Eller besvarades.

Men läser man Hennes, så får man skylla sig själv. Tidningen har ju aldrig gjort anspråk på att göra sig känd som en kulturell tidning med intellektulla artiklar. Det är en ytlig tidning där ytligheter givetvis får högsta betyg. Så varför Dostojevskij ens figurerade där kan man ju undra.
Och svaret på betyget säger ju sig själv....
Så egentligen var det inget att bli arg eller upprörd över.

En tjejtidning är en ...

2 Läs mer >>
Nåon skribent på Aftonbladet jämför Fredrik och Filip med komikerparet Hasse och Tage. Att Fredrik och Filip skulle vara 00-talets svar på Hasse och Tage. Då har banne mig humorn blivit sämre. Hasse och Tage hade finess och tanke bakom sina komiska utspel. Fredrik och Filip känns mer som tonårsgrabbar som är plumpa...men det är min åsikt.

FredrikFilip kontra T...