Tanken är god och kanske den skulle fungera

13469-44


Det kanske är en bra idé ändå. Kanske skulle det funka. Tänk om det vore så enkelt. Att alla kvinnor skulle kärleksstrejka, vägra att "Släppa till" innan det blev fred på jorden....Idén är ju egentligen ganska tilltalande.
Jag som ni kanske inte förstår, eller så gör ni det, det beror på hur bevandrade ni är i världslitteraturen...Jag har just sett komediernas urmoder. Lysistrate av den gamle greken Aristofanes. Att pjäsen är en sådär 2000 år gammal eller nått spelar ingen roll. Det slåss runt om i världen fortfarande. Tyvärr. Pjäsen handlar om hur kvinnorna i Sparta och Athen börjar bli hjärtligt trötta på att männen ständigt och jämt bankar på varandra. Så Lysistrate kommer på det lysande idén: "Vi kärlekstrejkar" Inget pussande. Inget gosande. Inget knullande. Ni som tror att Lysistrate är en torr, tråkig pjäs skulle bli förvånade över det språk som är i pjäsen. För så länge man inte hädade Zeus och hans Gudpolare så var det fritt fram att vara hur fräck i munnen som helst.
Det som gjorde, och gör Lysistrate till en lysande och intressant pjäs (trots att det är buskisvarning på den) är att den samtidigt som den är sexig, fräck och rolig så har den ett underliggande budskap som är nog så viktigt. Man kan spela Lysistrate i togor om mans å vill, men den fungerar lika bra med dagens uniformer också....krigshärdar finns det fortfarande gott om. Och män som vägrar kliva upp från sandlådan.

Jag såg Lysistrate i dag ute i Torup. Ensemblen bestod av två proffskådespelare i de två huvudrollerna. Lysistrate och Kleonike. De båda damerna var lysande i sina roller. Jag önskar att amatörerna fått mer hjälp. Nu blev det lite för mycket rabblande av repliker, fötter som inte stod still, irrande blickar och viftande händer. Tyvärr. Regissören borde hjälpt dem med att komma över tröskeln från att spela en roll till att vara den. Det lyckades de inte med.


Kommentarer:

1 Lujana:

skriven

Lystrate är kul! Jag vill se den...

Kommentera här: