Gud som ställföreträd...
Kvinnlighet
-Det är bra att du har tagit bort båda brösten för då slipper du ta bort den andra sen liksom.
Sen skuttar, snubblar, springer de i väg.
Och jag tänker.
Det har ni banne mig rätt i.
Så slipper du ju göra...
Jag blir lite konfunderad över det du skriver. Allt ska tillhöra alla. Visst. Det är en fin tanke. Men det behöver ju inte betyda att man bryter sig in och förstör för andra. Det har med respekt att göra. Med den tanken medför ett oerhört stort ansvar. Mot den verksamhet som kanske pågår i just den lokalen. Jag var där och tittade i Söndags i egenskap av Lilla Teaternmedlem. Någon av er hade tex sprayat eller klottrat på en svart byxa som hängde i foajén. ("Byxa/fond" är sådana som hänger på en scen i bakgrunden eller på sidorna). Nu vet jag inte om denna byxa/fond tillhörde Lilla Teatern eller kommunen. Är det Lilla Teaterns så vill jag att ni skall veta att den är betald av Lilla Teaterns egna medel som kommer från bland annat medlemmar. En sådan där byxa går på åtskilliga tusenlappar. De måttbeställs, sys upp och brandimpregneras.
Allt tillhör alla. Det funkar inte. I ett samhälle måste vi följa och respektera vissa regler för att allt skall fungera smidigt och optimalat. Jag kan tex inte storma in i någons lägenhet, slå sönder porslin och klottra ner väggarna under argumentet att "Du skall ju ändå flytta" Eller storma in någonannastans där det pågår en verksamhet och leva rövare.
En annan sak jag också funderat över. Det är att du/ni ondgör er över oss som nu klagar och ropar. Du frågar var vi har varit under romregisreringen, under reva och andra saker som hänt och händer i vårt samhälle. Vad vet du om det. Vad vet du om oss tex medlemmar på Lilla Teatern vad vi gör inte har gjort. Vad vet du om min politiska åsikt och mitt engagemang?
Många av oss är kanske också bland dem som protesterar högt. Som går i demonstrationståg. Som uppmanar till protest. Som skänker mat och ett par vantar till tiggaren med röda nariga händer i gathörnet en kall januarieftermiddag.
Vet du, helgen innan er fest så samlades ett stort gäng från Lilla Teatern på stenkrossen för en så kallad Fix och röjhelg. Där vi ställde i ordning, städade och fixande så att det skulle se fint och bra ut när vi är där. När vår publik är där. När våra barn och ungdomsgrupper är där.
Vet du, i november hade Lilla Teatern en jubileumsföreställning, vi fyllde 80-år i höstas, på stortorget 1. I December var vi tvungna att flytta därifrån. Det beklagar vi verkligen. Det är hur tråkigt som helst. Och fel. MEN vi flyttade och redan i Januari/Februari hade en av våra grupper sin premiär på Stenkrossen. Endast någon vecka efter flytten. Bara i vår har vi haft tre URPREMIÄRER".
Om du/ni verkligen vill att allt ska tillhöra alla så varför inte bli medlemmar i stället för att förstöra. I stället för att bryta sig in. Sätt upp en pjäs. Jobba ideellt i en förening. Det är vad vi gör. I Lilla Teatern. Många av oss jobbar/Studerar/är arbetslösa/pensionärer/barn. Men vi har en sak gemensamt och det är kärleken till scenen, till teatern, till konsten. Vi vill berätta historier om hur det är att vara människa. En grupp spelade "Thommy bor inte här längre" en nyskriven pjäs av en av medlemmarna som handlar om ett val i ett land där fascismen tar makten och vilka konsekvenser det får. Människor som lägger ner sin själ, Sin tid. Människor som kanske först jobbar en hel dag och sedan repar till 1 på natten för att få en föreställning att fungera,
Jag har läst i din blogg. Din kritik om placeringen av det nya kulturhuset kan jag verkligen hålla med om. Där bör man verkligen tänka om.
Bästa "Mitt Lund"
Som en del av er vet så spelar jag en hel del teater. Lilla Teatern i Lund har varit en källa till många av de rollgestaltningar jag har åstadkommit under 20 år. Vår teater har befunnit sig på Stortorget 1 i Lund mellan åren 1990-2013. Sen åkte vi ut. Om det kan man säga mycket. Vi har dock fått en tillfällig lokal på Stenkrossen. Spyken södras gamla lokal. Fram till årsskiftet. Förhoppningsvis lite längre än så.
Men natten till lördagen fick ett gäng vandaler från Reclaim the Street-rörelsen för sig att ha en sk kallad brytfest inne på Stenkrossen. En Brytfest är en fest i en lokal man bryter sig in i.
Förödelsen är total. Lokalerna är...ja det ser ut som en bomb BOKSTAVLIGEN har detonerat där inne. Vilket gör att stället måste saneras. Vilket gör att INGEN Som har sin verksamhet i det huset får gå in där förrän kulturchefen gett tillstånd. Såpass allvarlig är förstörelsen. Ett gäng från Lilla Teatern ville gå dit i dag för att städa upp efter vandalerna. Men förstörelsen är såpass allvarlig att vi totalförbjöds att gå in där.
Nu är det inte ens säkert att två av Lilla Teaterns grupper kan genomföra sina föreställningar den kommande veckan. En ungdomsgrupp och en grupp som gjort många fina föreställningar på Lilla Teatern.
När kan verksamheten ens sätta i gång igen? Det vet ingen.
"Stället skall ju ändå rivas" säger en av de vandaler som var med. "Hur kan man förstöra något som ändå ska rivas?"
Här kan du läsa mer:
En av vandalerna:
http://mittlund.wordpress.com/2014/05/10/brytfesten-i-stenkrossen-ratt-men-fel/
En politiker: http://hannagunnarsson.blogspot.se/2014/05/skarp-er-for-helvete-sluta-forstor-var.html?m=1
Sydsvenskan:http://www.sydsvenskan.se/lund/lilla-teatern-far-inte-roja-upp-pa-stenkrossen/
Lilla Teatern
Texten jag läste handlade om en flicka. Som inte riktigt kände sig som en flicka. Hur nu en flicka skall känna sig. Men hen kände sig inte heller som en pojke. Hur nu en pojke skall känna sig för att vara en pojke.
Jag kan känna igen mig i de där känslorna. Jag har funderat väldigt mycket över det där. Hur man känner sig när man är en kvinna. Känner man på ett speciellt sätt? Jag har inte kommit så långt att jag kallar mig en hen. Men såpass långt att jag hellre kallar mig en människa än sätter en kvinno - eller mansstämpel på mig.
Stämplar tycker jag inte om. Med en stämpel följer också normer och regler att följa för att uppfylla den stämpel man just fått eller satt på sig själv. Med normer följer också gränser och ramar för hur man skall vara, bete sig, gilla, klä sig och uttrycka sig. Det är begränsande. Tycker jag. Du behöver inte tycka som jag där. För många betyder en stämpel en trygghet, Man vet vad man har och får och vad man skall göra för att bli omtyckt och duga. Jag tycker det är begränsande. Jag vill ha tillgång till hela livets smörgåsbord.
Okej, tillbaka till huvudämnet. Hen. Texten hen skrev i alla om sig och sin upplevese om vilket kön hen tillhörde eller inte tillhörde gick i alla fall ut på att hen upplevde att ordet Hen just fick det hen hela sitt liv letat efter. Att få vara just den hen är. En hen.
Och jo, vi henförespråkare kommer tillåta dig att kalla dig man eller kvinna om du så vill. Hur länge du vill. Det kommer ingen ta ifrån dig.
Hen och Hon och Han
Kroppen är sliten. Det märker man. Tanken på att springa förblir en tanke. Man är stelare än en pinne när man suttit en stund och det tar en stund innan man kommer igång. Jag har börjat träna smått. Simma. Lugnt och stilla. ett par gånger i veckan. Strechar så gott man kan. Kroppen får ta den tid den vill. Vi ska ju hänga i massor av år till har jag tänkt. Massor.
Trolldans
Vi borde ta mer tillvara på vilka vi är, och hylla det inre mer än det yttre. Allas våra kroppar är märkta av livets gång. Det finns inte en kropp som är den andra lik. Ändå är vi så fullständigt upptagna av hur vi och andra ser ut. Jag vet Bröstcancersystrar som inte vågat gå till badhuset eller vitsas på stranden efter det att de förlorat ett bröst eller två. I rädsla för att sticka ut, bli bedömd och utstirrad. I rädsla att inte duga. Som människa. Som kvinna.
Ett badhus i Umeå har förbjudit kvinnor att bada topless därför att synen av deras nakna bröst kan hetsa upp män. Därför att människor tar illa vid sig vid synen av ett par nakna bröst. Jag undrar vad som hade hänt om jag hade badat där. Utan överdel. Hade de slängt ut mig? Är jag topless?
Vi borde se mer till varandras inre än till det yttre. Vi borde hylla en människas goda handlingar mer än hennes utseende.
Flat is the new black...
Kroppar
Samma resa. Hanö. Jag har min nalle med mig. Jo. Jag vet, jag är för gammal för att ha nalle med mig. Men nu har jag det. Fröken med den bruna vågiga håret påpekar också för mig att jag är för stor för att ha nalle med mig. Hon pratar med mig som till ett litet barn. Jag stoppar ner nallen med skammens röda rosor på mina kinder långt ner i ryggsäcken. Och hoppas på att ingen av mina klasskamrater hört vad hon sagt. Någon kväll senare. Spökrunda. Vi skall knata runt i mörkret på Hanö. Leta efter spöken. Eller nått. Alla är uppspelta. Så även jag. Fröken med den bruna vågiga håret säger till mig att ”du får inte följa med”. Jag protesterar. Men får foga mig. Klockan är mycket och fröken vill i väg med sin ivriga barnahop. Vi kommer snart tillbaka säger hon och beordrar mig i samma stund i säng. Eftersom jag inte skall med på spökrundan. Jag kan ju ramla och bryta benet. Ständigt detta förbannade ben. Som fröken med det bruna vågiga håret återvänder till gång på gång på gång när hon inte vill att jag skall vara med. Auktoritärt beordrar hon mig i säng. Jag lyder. Hon pjoskar med mig. Lägger nallen vid min sida som jag tryckt ner långt under täcket. Klappar mig. Säger nått. Jag minns inte vad längre. Men jag minns att jag hatar henne i den stunden. Och nallen. Och mig själv. Jag skäms. Över mig själv.
En skolresa
En sommaravslutning
Hanö. Vi är på klassresa. Vi har åkt båt. Vi bor på ett vandrarhem. Detta är förmodligen i sexan. Fröken med det bruna vågiga håret och de vassa ögonen läser herr Arnes penningar för oss på kvällarna och på morgonen väcker hon oss med flöjtspel. Vi protesterar lite lamt mot spelandet. Det känns lite. Töntigt. Fri tid. Fri tid till lek och bus. Fri tid mellan planerade aktiviteter och den gemensamma matlagningen. Jag är ensam. Varför minns jag inte. Men mina klasskompisar har stängt in sig i ett av sovrummen. Höga glada röster. Skrik och skratt. Dörren är stängd. Kanske är den låst. Kanske är det någon på den andra sidan som håller emot. Jag vet inte. Men jag kan inte öppna den. Jag knackar. Vem är det? Frågar en av rösterna på andra sidan dörren. Fast de vet det nog redan. Schyssta säger jag. Öppna. Låt mig komma in. Vem är det frågar rösten en gång till. Jag sväljer. Tänker. Måste ändra på mig. Måste bli accepterad. Passa in. Jag ställer mig i en lite tuff posé. Harklar mig. Det är Terre svarar jag. Släpp in mig. Kom igen nu. Skratt. Jag förbannar mig själv. "Terre" hur jävla dum får man vara. Men det går bra. Dörren öppnas och jag släpps in. Försöker spela den tuffa. Terre. För att passa in. Terre Terrass, Terre Terrorist blev det namn jag sedan bar i tre år. Inte av eget val. Utan några av de andra.
Att vara udda och för...
Den stora operationen närmar sig. Den första av sitt slag i Sverige. Äntligen skall barnet med det ständigt trasiga benet få en friskt, starkt ben. De gamla dagisfröknarna vill göra något extra för sitt för detta dagisbarn. De tänker kidnappa henne utklädda till rövare i slokande hattar och svarta kappor. Alla flickor vill vara prinsessor tänker fröknarna. För så är det ju. Att alla flickor när en dröm om att få vara en riktig prinsessa. Jag kämpar med klumpen i halsen. Den fina röda nya jackan med gula axlar har jag kikat länge på där den hängt i föräldrarnas sovrum. Nu är den min. Men jag känner mig inte så glad som jag borde. Nu står tre vuxna, i hallen, nej de kanske är fem vuxna eftersom mina föräldrar är där och ser förväntansfullt på mig. Jag kämpar med klumpen i halsen och känner paniken stiga då en prinsesskrona tas fram ur en prasslande påse. Jag vill inte viskar jag. Jag vill inte. Tårarna börjar göra sig synliga. Mamma kommer till min räddning. Diskret vinkar hon till sig de förvånade rövarna som inte alls kan förstå varför flickan reagerar så. Jag slipper prinsesskronan och går med på att ha en gul scarf med "guldpengar" på huvudet. Sen bär det ut på äventyr med de tre rövarna. Restaurangen besöks, hovstallet beskådas. Men bäst av allt var när prinsessrollen fick läggas åt sidan och en slokhatt placerades på mitt huvud.
Jag har en hel sagoberättelse med foton från det här äventyret. Älskade Anna-Stina med Kjellegubben och finaste Grete ville så väl och var världens finaste fröken. Fotona talar för sig själv. När slokhatten åkte på kom teaterådran fram i mig. När de äntligen fick på mig prinsesskronan är det med en näst intill grimas jag låter mig fotograferas.
Några år senare
Sommar. Sol. Varm sand. Blå himmel. Glass. Jag och min bror är på besök hos mormor någonstans i närheten av Alingsås. Lekplats. Gungor. Barn. Jag gungar högt så jag nästan snuddar trätopparna. Det kittlar. Shorts. T-shirt. Fartvinden rufsar i det blonda kortklippta håret. En pojkfrisyr till de vuxnas förtret. En mamma. Inte vår mamma. Utan en mamma till ett annat barn. Frågan når mitt öra. Ni är syskon va? Mamman pekar på min brunhåriga bror. Jag nickar. Vad heter ni då? Jag svarar: Han heter Måsse. Jo. Han heter faktiskt så. Och jag heter… Himlar med ögonen. Alltid denna onödiga kommentar. Jamen så heter han väl inte? Är han döpt så? Men denna gång uteblir kommentaren. I stället Och du då? Jag tvekar. Ska jag pröva. Törs jag? Jag gör det: Jag heter Peter.
Jag kikar på kvinnan som är ett annat barns mamma. Går hon på det? Jo, det verkar så. Jag har lyckats. En gång till. Jag ler. Hon tror att jag är en pojke, Men lite senare. Samvetskval. Tänk om mamma och mormor får veta. Tänk om det där barnets mamma skvallrar. De blir nog inte så glada då.
Någonstans i tiden dä...
Del 2
”Den mordiska slåttermaskinen”
Fram tills nu hade jag tagit de många turerna på ett lugnt sätt. Jag resonerade med mig själv och konstaterade att läkarna faktiskt opererat bort Mr C och att jag inte hade någon cancer kvar kroppen. Och att förlusten av två bröst inte bekom mig särdeles mycket. Min mamma grät när jag fick beskedet om att jag måste genomgå cellgifter. Jag tog det med ett behärskat lugn och ytterligare ett ”Jaha”. Direkt efter beskedet åkte jag till Landskrona för ett genomdrag av föreställningen som snart skulle ha premiär. På väg ner för en kulle så befinner jag mig plötslig nedanför kullen. Jag hade svimmat, för andra gången i mitt liv. När jag berättar det senare för en sjuksköterska ler hon och klappar mig på armen och säger:
-Det var skönt att höra att du reagerar på något sätt i alla fall.
Det är ingen brådska med cellgifterna och jag kan vänta tills vi spelat föreställningarna klart. I mitten av september infinner jag mig på cytostatikamottagningen och resan börjar.
Att få cytostatika i förebyggande syfte är rent mentalt något helt annat än att få det för att minska eller förhindra spridning av en cancer som finns kvar i kroppen. Det ena får du för att du har haft, det andra får du för att du har. Däremot är trollen där. Och de frodas och mår bra. Många runt om en vill gärna dela med sig av sina erfarenheter om cancer. De vill gärna berätta om hon eller han som fick cancer och…dog. Eller han och hon som fick metastaser…..och dog. När man berättar om att ens återfallsrisk ligger på 16% i nedre mariginalen ser de på en som om man är döende. Och säger medlidsamt att :”Oj det är mycket”. När jag svarar att: Om du hade haft 16% chans att uppfylla din allra högsta dröm skulle du tycka att det är mycket stor chans?” Givetvis inte. Det är till och med så lite att folk kanske till och med skulle avstå. Samma siffror. Men olika fall.
Att få cytostatika innebär också en hel del biverkningar. Vilka du får är högst individuellt. Vissa prickar in alla 45 uppräknade biverkningar man kan få i biverkningslistan andra prickar in 12. Jag hamnade någonstans mittemellan. Jag fick två olika sorter. Först 3 gånger av en hallonfärgad vätska som gjorde att jag tappade allt hår Och då menar jag ALLT hår på HELA kroppen. Till och med näshåren flög sin kos. Av den andra sorten så drabbades jag mer av skelettvärk. En värk som är svår att beskriva. Men den känns ungefär som om någon karvar med kniv i dig. I benen. Med en slö kniv. Mina biverkningar var plikttrogna och alltid i tid. Jag kunde räkna med dem. Visste nästan exakt på klockslaget när den ena skulle dyka upp och den andra försvinna. Det är rätt bra när man har en katt och behöver kattvakt.
-Hej, brosan, kan du passa min katt det och det datumet för då kommer jag åka in på isoleringscell på sjukhuset.
Det fanns en period under cytostatikatiden som jag inte tordes nämna vilka biverkningar jag hade för omgivningen. Sa man att man mådde illa såg en del på en som om man var döende. Och när man sa att det är bara en biverkning som gör att jag mår illa så hände det sig att man möttes av ett mycket tveksamt : Åååkej…..ungefär som ”säger du det så är det väl så men jag tror inte på dig” Detta blir i längden tröttsamt. Att behöva övertyga andra om att jag kommer att, att jag ska klara mig. Det borde vara tvärtom.
Den andra sorten jag fick, den som gjorde att skelettet smärtade döpte jag till ”den mordiska slåttermaskinen” i min fantasi målade jag upp en riktigt dålig 80-tals B-skräckfilm där en mordisk slåttermaskin hade huvudrollen. Den såg ut ungefär som en gul traktor och var alldeles blodig. Den hade någon form av apparat som stack ut på sidorna och i min tanke for nu denna slåttermaskin omkring i min kropp och lemlästade varenda liten eventuell cancercell som var på rymmen i min kropp. OM det nu skulle finnas någon jävel kvar så skulle den i alla fall döden dö nu. Andra arbetade med aforismer av klart vitt ljus som tog död på förrymda jävlar, jag använde mig av en mordisk slåttermaskin i en dålig B-skräckfilmsrulle från tidigt 80-tal. Jag tror att båda är lika effektfulla.
Minns ni, det hade ju varit mycket fram och tillbaka med besked och så. Hittills hade beskedet varit att jag skulle få cytostatika men ingen strålning då jag tagit bort båda mina bröst. Allt enligt riktlinjerna. Men, efter att ha samtalat med några andra tjejer som drabbats av den lynnige trippelneggativa- icke hormonkänsliga bröstcancern så visade det sig att flera av dem fått även strålning. När jag tog upp detta med min fåordiga och asocial onkolog svarade han att : Jo, det är nya riktlinjer som diskuteras. Innan var det 3-4 smittade lymfor som var aktuellt för strålning. Men nya rön visar att det även är bra vid en. Jag återkommer.
Och så blev det. Efter 4 månaders cellgiftsbehandling så får jag börja pendla till Lund för att strålas 25 gånger.
Jag har mött massor av människor under min behandlingstid. Jag väljer att kalla det så. Jag väljer inte ordet sjukdomstid. Jag var inte sjuk. Jag råkade ut för medicinska biverkningar. Jag kände aldrig av att jag hade cancer. Det kom som en total överraskning både för mig och för läkarna. Mina båda kirurger har varit underbara. Båda två. Ja förutom den där tuggummituggande typen. Min onkolog har jag bara träffat tre gånger eller om det är fyra. Om hen kan jag inte orda så mycket mer än att jag inte riktigt känt att jag fått det tillmötesgåendet och engagemanget jag velat få. Men jag antar att det är att ta som ett gott tecken. Jag har oddsen på min sida. Återigen det där med att klarmra sig fast vid de små tecken- Är inte onkologisten orolig så behöver inte jag vara det. Men en sak som de flesta läkare måste lära sig trots den oerhörda arbetsbelastning de har. Bemöt oss som individer. Det är ingen enkel halsfluss jag haft. Nämner jag att jag är stel i ryggen vill jag inte bemötas av en rygg och en torrt konstaterande ”Du är i klimakteriet” Jag vill mötas av ett par ögon som ser mig. Som bekräftar att jag är där. Frågar jag om min 16% risk för återfall har sjunkit vill jag inte ha ett kort : ”Det var därför du fick strålning”. Jag vill veta med hur mycket. Jag vill inte mötas av en läkare som blåstirrar i datorn och svarar i telefonen både en och två gånger jag är där. Jag är viktig. Jag betyder något. Jag vill inte vara ett objekt på ett löpande band. hed jag haft nageltrång hade jag inte brytt mig. Nu har jag inte haft nageltrång.
Har jag ont någonstans, börjar jag hosta eller får huvudvärk kommer min första tanke vara återfall!
Det där med troll. Google är din bästa vän men samtidigt värsta fiende. Det första min läkare sa till mig var att det som ligger i den negativa vågskålen när det gäller din BC är att den var trippelnegativ. Och nu när du googlar det så skall du tänka att riktigt så illa är det faktiskt inte. Ja, googlar man TNBC är det överhuvudtaget ingen uppmuntrande läsning. Alls. Överhuvudtaget.
Jag träffade min lärare efter att strålningen var avklarad. Troll är något alla BC-systrar bär på och får lära sig leva med.
-Så hur mår du nu Therése?
-Jo, tack bra. Har lite ont i korsryggen. Stel du vet.
-Så du har googlat? hon ser lite ironiskt på mig
-Mmmm
-Så det är skelettmetastaser då?
-Mmmm
-Ingen fara. jag hade hjärntumör i julas
-Va?
-Äh, jag hade ont i huvudet och en del andra symptom. Och jag googlade det. och det första som dyker upp är hjärntumör. Ja, förutom den lilla detaljen att det skulle sticka i kinden också.
-Så, vad hände? Stack det i kinden?
-Klart som fan att det gjorde, ungefär 30 minuter senare började det sticka som bara den.
Så är det. Risken för återfall är något vi alla bär med oss. Tanken finns där. Nästan dagligen. Det är egentligen nu matchen börjar. För mig som hade en icke hormonkänslig tumör finns inget skydd i form av tabletter. För mig gäller det bara att kroppen inte får för sig att göra fler snedsteg. För mig är de 2-3 första åren de mest riskfyllda och därefter avtar det. Efter fem år är risken nästintill 0%. Där har vi TNBC mer tur. I dag har jag varit cancerfri i
10 månader, 0 veckor, 1 dag, 17 timmar och 8 minuter.
Hur är det då att vara kvinna och leva utan bröst? Hur ser samhället på en? Vilka normer finns det och varför är ett par bröst så in i helvete viktiga för allt och alla. Jag har varit rätt på det klara med redan från början att inte göra en konstruktion. Dels har jag blivit opererad redan 20 gånger och då lägga till ytterligare ett par för något man egentligen inte har något behov av eller som fyller en fysisk funktion. Att bli amputera en arm eller ett ben innebär att ens vardag försvåras men att bli av med två bröst innebär inte något sådant. Mer än att folk glor. Eventuellt. Eller gör de allt för att inte glo. Min lärare har berättat hur hon upplevt hur folk undviker att glo till den milda grad att det blir absurt. Att när hon skallig och enbröstad sitter i bastun och möter en gammal bekant som undar vad ”Hon har för sig nuförtiden” när det är rätt uppenbart. Min lärare svarade då att ”Tja, jag har lite bröstcancer just nu men annars är det rätt lugnt” varvid hela bastun brast ut i skratt. Finkänslighet i all ära, men i bland blir den för mycket. Av alla jag har mött inom sjukvården har i stort sett alla frågat när jag skall göra en rekonstruktion. När jag svarar att det nog inte blir aktuellt i mitt fall skyndar sig alla att svara att jag inte behöver bestämma mig nu, Att jag får lov att ångra mig. Som om jag inte visste det.
Vad är det som definierar en kvinna? Varför är det just ett par bröst som definierar kvinnan? Jag har fått höra av män både i min närhet och av andra att min kvinnlighet har blivit avsexualiserad att jag inte längre skulle attrahera män och därför inte heller är att betrakta som toppless på en strand om jag skulle få för mig att bada utan överdel. Jag är nobody för män. Men hallå, jag är fortfarande jag liksom. En människa av kött och blod och en fitta. Å andra sidan män har sällan attraherat mig. Men det är just det där att mitt värde har minskat. Jag är inte att räkna med längre.
-Tycker du att du tappade din identitet som kvinna när du förlorade håret och brösten?
Frågan är ärlig menad. En mamma till ett barn på jobbet stället den till mig en tidig morgon. Jag ser på henne att hon verkligen undrar. Att hon är nyfiken
-Min identitet sitter djupare än så Hår växer ut igen. Visserligen gör inte bröst det. Men jag sitter inte i ett par tuttar. Mitt jag sitter härinne säger jag och pekar på bröstkorgen.
När jag fick redan på att jag skulle ta bort mitt första bröst googlade jag naturligtvis. På hur det skulle kunna se ut. Jag fann nästan ingenting alls. Det var som om hela internet hade blivit dammsugas på bilder av kvinnor som tagit bort sina bröst. Inte ens kliniska sjukhusbilder kunde uppvisa en enda bild på det. Antingen så är jag en väldigt dålig googlare eller så råder det en överenskommen tystnad om att sådant visar man inte. Det är synd tycker jag. För där och då hade jag verkligen velat ha en bild. På hur det eventuellt kan komma att se ut. Inte heller fanns det särskilt många bilder på så kallade bröstrekonstruktioner som är något helt annat än en sedvanlig bröstförstorning eller för den delen en bröstförminskning. Nu i efterhand har jag hittat bilder, men det beror kanske på att jag rör mig i andra kretsar på nätet nu än tidigare.
På facebook har det i bland cirkulerat bildrepotage på kvinnor som blivit fotograferade och som tagit bort sina bröst. Vackra bilder. Vackra kvinnor som inte räds kamerans lins. Trots att de möts av både hån och avsky på kommentarsfältet.